Tekstikoko
 
fiilis-alasivu-2017.png
 
Ajankohtaista Someron koronavirustilanteesta

KORONAROKOTUKSET SOMEROLLA

Koronarokotukset siirtyvät monitoimitalolle 14.4.2021 alkaen (os. Kiiruuntie 8) 

Paikkamuutos koskee myös jo annettuja tehosteaikoja. 

Suomen koronarokotestrategian mukaisesti rokotetta tarjotaan maksutta kaikille, jotka haluavat ottaa rokotteen. Koska rokotetta saadaan Suomeen vähitellen ja koska myyntiluvat asettavat ehtoja rokotteiden käytölle, rokotetta voidaan aluksi tarjota vain tietyille kohderyhmille. Rokotuksia annetaan valtioneuvoston asetuksen ja THL:n rokotusjärjestysesityksen mukaisesti. Varsinais-Suomessa rokotteet jaetaan kuntiin asukasmäärän perusteella. Rokotteita annetaan ja jaetaan edelleen sitä mukaa, kun rokotetta saadaan käyttöön. 

Tällä hetkellä rokotetaan yli 55 -vuotiaita ja riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvia 16-65 -vuotiaita somerolaisia. 

Ajanvaraus rokotukseen keskiviikosta 14.4.2021 alkaen

Soitamme kaikille yli 70-vuotiaille somerolaisille poislukien hoivakodeissa asuvat ja kotihoidon piirissä olevat. Puhelussa varataan rokotusaika myös samassa taloudessa asuvalle iäkkäälle puolisolle tai omaishoitajalle. Yli 70 -vuotiaat on pääosin tavoitettu ja aika rokotukselle tarjottu. 

Riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat 16-65 -vuotiaat somerolaiset varaavat rokotusajan itse sähköisen ajanvarauksen tai puhelinajanvarauksen kautta. Sähköisesti ajan voivat varata myös kaikki 55-64-vuotiaat somerolaiset. (päivitetty 16.4.21)

Sähköinen ajanvaraus edellyttää vahvaa tunnistautumista. Jos sähköistä ajanvarausta ei ole mahdollista käyttää, ajan voi varata myös puhelimitse

Sähköisessä ajanvarauksessa voi varata vain yhden ajan kerrallaan, koska vahva tunnistautuminen yksilöi henkilön. Puhelinajanvarauksessa on mahdollista varata esimerkiksi kaksi aikaa peräkkäin. Ajanvaraus arkisin klo 12-13,
Puhelinnumero 050 4776155.

Siirry sähköiseen ajanvaraukseen – somero.terveytesi.fi

Kaikki 65 -70 -vuotiaat varaavat koronarokotusajan edelleen puhelimitse itse. Ajanvaraus arkisin klo 12-13, Puhelinnumero 050 4776155.

Rokotusaikoja varattaessa on hyvä huomioida, että sairastettu koronavirustauti antaa noin kuusi kuukautta kestävän suojan valtaosalle sairastuneita, joten rokotusta suositellaan otettavaksi vasta sen jälkeen.

Ajanvarausnumerosta annetaan rokotusaikoja vain rokotusvuorossa olevaan ryhmään kuuluville. 

LISÄTIETOA RISKIRYHMIIN KUULUVILLE

Varaudu esittämään rokotukseen saapuessasi peruste riskiryhmään kuulumiselle, esimerkiksi kela-kortti, lääkärin lausunto tai merkintä potilastietojärjestelmässä. (voidaan tarkistaa paikan päällä sähköisestä potilastietojärjestelmästä)

RISKIRYHMÄT

Ryhmä 1:

Elinsiirto tai kantasolusiirto
 Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti
 Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö
 Vaikea krooninen keuhkosairaus
 Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
 Downin oireyhtymä (aikuiset yli 16-vuotiaat)

Ryhmä 2: 
Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma
 Vaikea sydänsairaus
 Hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila
 Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen
 Vaikea krooninen maksasairaus
 Tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta
 Uniapnea  
 Psykoosisairaus
 Sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40)

Somerolla rokotetaan AstraZenecan, Modernan ja Pfizer BioNTechin rokotteilla, eikä rokotettavalla ole mahdollisuutta valita millä rokotteella rokotetaan.

Suomessa on tehty päätös 6.4.2021, että AstraZenecan koronavirusrokotetta annetaan varovaisuusperiaatteen mukaisesti tällä hetkellä vain 65 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. Tätä nuorempien osalta tilannetta tutkitaan ja rokotusten mahdollista jatkamista arvioidaan uudestaan huhtikuun alkupuolella.

Varovaisuusperiaatteen mukaisesti AstraZenecan koronavirusrokotetta ei myöskään anneta niille 65 vuotta täyttäneille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet sinustromboosin eli aivolaskimotukoksen tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian (HIT). 

Aikaisemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto ei ole este rokotteen antamiselle. Myöskään aikaisemmin sairastettu keuhkoembolia tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa ei ole este rokottamiselle. 

Jos henkilö ei ole halunnut ottaa tarjottua rokoteaikaa vastaan, voi hän tiedustella uutta aikaa rokotukselle kun joukkorokotukset alkavat. Tällöin käytössä voi olla mikä tahansa edellä mainituista rokotteista.  
 
LISÄTIETOJA ROKOTEVALMISTEISTA SEKÄ RISKIRYHMISTÄ 

Muokattu14.4.2021 klo 8.30
 

THL:n julkaisema kuntakohtainen rokotustilanne

Kuntakohtainen rokotuskattavuus ikäryhmittäin